Home Премахване на EGR

Станете ни фен в FB


Премахване (Изолиране) на EGR клапана за

рециркулация на изгорелите газове

 

Защо е необходимо софтуерна намеса след като е премахнат (изолиран) ЕГР клапана за рециркулация на изгорелите газове?

Премахването на ЕГР клапана на по-новите автомобили не е възможно без софтуерна намеса,Когато той се премахне от автомобила хардуерно,управляващия мотора компютър следи дебита на въздух влизащ в мотора,когато е затапен ЕГР клапана,отчетените стойности за дебита на въздуха са извън необходимите граници,компютъра разбира това и веднага светва индикацията на таблото за проблем както е възможно и влизането в авариен режим в който автомобила е с намалена мощност,за да може всичко това да се оправи и колата да си работи нормално се налага софтуерното му премахване в компютъра!

Софтуерното премахване на ЕГР клапана се прави през диагностичната букса и не се налага отварянето или разглобяването на компютрите.При желание може да съчетаем софтуерното премахване на ЕГР клапана заедно с чип тунинг на промоционални цени!

За повече информация и цени: Контакти

За какво служи ЕГР клапана?

EGR ( Exhaust Gas Recirculation ) преведено на Български означава: Рециркулация на изгорелите газове.

Целта на този клапан е да рециркулира част от изгорелите газове от изпускателния колектор, като ги връща обратно в смукателния колектор. Това се прави с цел по-ниски вредни емисии.

Нужно ли е да премахна този клапан?

Предимството при работа на ЕГР клапана е ,че в студено време двигателя загрява по-бързо поради факта че изгорелите газове които постъпват в мотора са с по-висока темперетура.

Недостатък е,че при неправилна работа на клапана, това води до намалена мощност.

Премахването на клапана ни дава предимства като,по-голяма чувствителност на педала на газта в ниските обороти,намаляне на турбо дупката,намаляне на разхода на гориво,няма да се зацапват всмукателните колектори!

При автомобили на повече километри и при работещ ЕГР клапан, смукателния колектор е възможно да е замърсен и наслоен с мръсотия вътре в него.Това води до понижено ниво на кислород, което е предпоставка за понижена мощност и автомобил с доста вредни емисии(пуши черно в движение)

Избора за това дали да бъде или да не бъде премахнат е изцяло по усмотрение на клиента,това дали работи или не,не пречи на чип тунинг-а!

Освен ЕГР изключването нашата фирма е способна и на други услуги от този вид,например така популярното сред ТДИ собствениците изключване на Дебитомер!

Изключването на дебитомера при ТДИ автомобилите се прави при модифицирани двигатели,това дали подобрява или не мощността е тема на дълъг разговор и спор,факт е че има автомобили с доста високи резултати както с дебитомер така и с изключен дебитомер!за това този метод е изцяло по усмотрение на собственика и мапера на автомобила!


Изключване на редица кодове за грешки в софтуера!

това е услуга която има доста голямо приложение,ползвали сме този метод за изключването на вихрови клапи при дизелите на Алфа ромео,Опел,Пежо...изключвали сме търсенето на дросел клапи при тди мотори,втори ламбда сонди при бензиновите и много други...

 
BGtop